Dialničiari vyhlásili súťaže na projekty pre cesty na šiestich ťahoch

05.07.2013 Bratislava

Bratislava 5. júla (TASR) – Príprava výstavby na šiestich ťahoch diaľnic a rýchlostných ciest sa posúva vpred. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vyhlásila súťaže na dodanie štúdií realizovateľnosti pre úseky ciest na týchto ťahoch. Po ich dodaní budú mať cesty základný dokument, ktorý charakterizuje možnosti ich realizácie a financovania.

Na východe krajiny sa majú robiť štúdie realizovateľnosti na rýchlostnej ceste R4 pre úsek z Kapušian po štátnu hranicu s Poľskom a tiež na diaľnici D1 na úseku z Bidoviec po štátnu hranicu s Ukrajinou. Na rýchlostnej ceste R2 smerom zo stredného Slovenska na východ ide o úseky z Kriváňa po Tornaľu, z Tornale po Včeláre a odtiaľ po Košické Olšany.

V prípade rýchlocesty R2 ide aj o úsek na Hornej Nitre z križovatky s diaľnicou D1 pri Trenčíne po Nováky. Štúdia sa má robiť aj na úsek na diaľnici D3 na severe Slovenska, Žilina – Strážov po štátnu hranicu s Poľskom. Na západe krajiny sa má posudzovať štúdiou aj skapacitnenie diaľnice D2 z Bratislavy – Lamača po hranicu s Českou republiku.

"Štúdia realizovateľnosti je súčasťou procesu prípravy a výstavby diaľnic a rýchlostných ciest. Nejde o novinku," "Samotné vypracovanie štúdie realizovateľnosti trvá približne štyri až šesť mesiacov," doplnil Jánošík.
 

Vyberte región